inż.zarządzanie jakością i analiza żywności
Polska, Wrocław
Miejsce studiów | Polska, Wrocław |
---|---|
Typ | pierwszego stopnia, stacjonarne |
Czas trwania nauki | 7 sem. |
Język wykładowy | polski |
Uzyskiwany tytuł | inż. |
Czesne | 2 900 zł za semestr Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|---|
Wpisowe | 85 zł jeden raz |
Wymagania kwalifikacyjne | Wykształcenie średnie (lub wyższe) Dokumenty kwalifikujące do przyjęcia na kurs są przyjmowane w następujących językach: polski. Często można uzyskać odpowiedni odpis ze swojej szkoły. Jeśli tak nie jest, będziesz potrzebować oficjalnych tłumaczeń wraz z poświadczonymi kopiami oryginału. If you are eligible for admission, you must submit a set of original paper documents in order to be accepted. |
---|
Wymagania językowe | polski Wymagana jest znajomość języka polskiego na poziomie co najmniej B2, poświadczona certyfikatem uznawanym przez uczelnię lub zdanym egzaminem wewnętrznym. |
---|
Inne wymagania | Szczególne wymagania dla kandydatów spoza UE: Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|
Więcej informacji |
---|
Przegląd
Studiując na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności nabywa się wiedzę ogólną z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego oraz analizy produktów żywnościowych. Absolwent kierunku rozumie zjawiska biologiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas wytwarzania żywności, zna zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Potrafi dobierać i wykorzystywać różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym. Absolwent kierunku Zarządzania jakością i analizy żywności posiada umiejętność wykorzystania systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu produkcyjnym żywności.
Struktura kierunku
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki , chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw produkcji surowców żywnościowych, ekonomii, stosowania technologii informacyjnych i grafiki inżynierskiej.
II rok
Podczas drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzą z zakresu nauk biologicznych (biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych zapoznając się z różnorodnymi metodami analizy instrumentalnej. Ponadto zdobywają wiedzę o podstawowych procesach i technologiach w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności.
III rok
Podczas trzeciego roku studiów studenci uzyskują wiedzą z zakresu metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Ponadto realizowane są przedmioty dotyczące systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, analizy rynku i rachunkowości.
IV rok
Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z walidacji metod analitycznych, marketingu i przedsiębiorczości. Ponadto studenci przygotowują prace dyplomowe w wybranym przez siebie temacie.
W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych i zajęcia z wychowania fizycznego.
Możliwości zatrudnienia
Absolwent może podjąć pracę: stacjach sanitarno-epidemiologicznych, laboratoriach i innych placówkach badawczych, w zakładach przemysłu spożywczego i zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii, jednostkach akredytujących i certyfikujących Systemy Zarządzania Jakością.
czas środkowoeuropejski
czas środkowoeuropejski