inż.technologia żywności i żywienie człowieka
Poland, Wrocław
Study location | Poland, Wrocław |
---|---|
Type | Undergraduate, full-time |
Nominal duration | 7 sem. |
Study language | Polish |
Awards | inż. |
Tuition fee | PLN 2,900 per semester Eligibility for exemption from tuition fees- info HERE |
---|---|
Application fee | PLN 85 one-time or 20 euro |
Entry qualification | High school / secondary education (or higher) The entry qualification documents are accepted in the following languages: Polish. Often you can get a suitable transcript from your school. If this is not the case, you will need official translations along with verified copies of the original. If you are eligible for admission, you must submit a set of original paper documents in order to be accepted. |
---|
Language requirements | Polish Polish language required on B2 level certified by a proper language course diploma or by successfully passing the internal University Polish language exam. |
---|
Other requirements | Specific requirements for Non-EU applicants: Eligibility for exemption from tuition fees- info HERE |
---|
More information |
---|
Overview
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka pozwalają zdobyć wiedzę w zakresie chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, sposobów ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego. Profil studiów zapewnia wykształcenie również w zakresie żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu. Zdobyta wiedza z zakresu ochrony środowiska może służyć przy projektowaniu nowych technologii, przyjaznych środowisku.
Programme structure
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki , chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw maszynoznawstwa i grafiki inżynierskiej.
II rok
Podczas drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych.
III rok
Podczas trzeciego roku studiów studenci uzyskują wiedzę z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Poznają również zagadnienia z zakresu ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Ponadto realizowane są przedmioty inżynierskie, jak mechanizacja i automatyzacja oraz projektowanie technologiczne.
IV rok
Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu marketingu i rachunkowości. Ponadto przygotowują prace dyplomowe w wybranym przez siebie temacie.
W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych i zajęcia z wychowania fizycznego.
Career opportunities
Absolwent może podjąć pracę: w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego, zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii, laboratoriach badań żywności, wody, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, placówkach badawczych.