lic.dietetyka
Poland, Wrocław
Study location | Poland, Wrocław |
---|---|
Type | Undergraduate, full-time |
Nominal duration | 6 sem. |
Study language | Polish |
Awards | lic. |
Tuition fee | PLN 2,900 per semester Eligibility for exemption from tuition fees- info HERE |
---|---|
Application fee | PLN 85 one-time |
Entry qualification | High school / secondary education (or higher) The entry qualification documents are accepted in the following languages: Polish. Often you can get a suitable transcript from your school. If this is not the case, you will need official translations along with verified copies of the original. If you are eligible for admission, you must submit a set of original paper documents in order to be accepted. Please submit your documents within the deadline. |
---|
Language requirements | Polish Polish language required on B2 level certified by a proper language course diploma or by successfully passing the internal University Polish language exam. |
---|
Other requirements | Specific requirements for Non-EU applicants: Eligibility for exemption from tuition fees- info HERE |
---|
More information |
---|
Overview
Studia na kierunku Dietetyka zapewniają wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia człowieka jak i jakości zdrowotnej żywności. Znajdujące się w programie studiów przedmioty pozwalają na zdobycie podstawowej wiedzy dotyczącej produkcji, a także przetwarzania żywności. Pozwalają również na zdobycie ogólnej wiedzy dotyczącej etapów produkcji, przechowywania, dystrybucji oraz wykorzystania żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
Przygotowują do pracy w różnych dziedzinach gospodarki związanych z żywieniem i żywnością, m.in. zakładach żywienia zbiorowego, jednostkach doradztwa żywieniowego, hotelarstwie, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, zakładach przemysłu spożywczego i gastronomii.
Programme structure
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki, chemii nieorganicznej i organicznej, biologii komórki) oraz technologii informacyjnych i grafiki inżynierskiej.
II rok
W czasie drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzą z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności), a także przedmiotów obejmujących podstawową wiedzę o budowie i funkcjonowaniu organizmu człowieka z uwzględnieniem różnych stanów fizjologicznych, tj. fizjologia żywienia, podstawy anatomii człowieka. Zapoznają się z rolą i znaczeniem żywienia, wartości energetycznej składników odżywczych i innych składników bioaktywnych w produktach spożywczych dla prawidłowego funkcjonowaniu organizmu i dla zdrowia człowieka. Uzyskują ogólną wiedzę na temat błędów żywieniowych i ich skutków, poznają różne socjo-ekonomiczne uwarunkowania żywienia.
III rok
Przedmioty przewidziane w trzecim roku studiów dotyczą zakresu przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych, technologii gastronomicznej, żywności wzbogaconej i funkcjonalnym, a także podstaw dietetyki oraz planowania jadłospisów i receptur.
IV rok (semestr 7)
Podczas ostatniego semestru studiów licencjackich studenci realizują przedmioty z zakresu edukacji żywieniowej, psychologii odżywiania, obsługi konsumenta, a także podstaw hotelarstwa. Studenci opracowują ponadto indywidualne zadanie zaliczeniowe w wybranym przez siebie temacie.
W trakcie studiów, na III i IV roku, realizowane są również przedmioty z zakresu nauk społecznych, tj. zarządzanie jakością, marketing i ekonomika w zakładach żywienia zbiorowego, projektowanie takich zakładów, podstawy prawa żywnościowego oraz przedmioty humanistyczne, język obcy i zajęcia z wychowania fizycznego.
Career opportunities
Przygotowują do pracy w instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Pozwalają także podjąć indywidualną działalność ukierunkowaną na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem, promocję zdrowego żywienia i poradnictwo w tym zakresie.
Central European Time
Central European Time