inż.technologia żywności i żywienie człowieka
Polska, Wrocław
Miejsce studiów | Polska, Wrocław |
---|---|
Typ | pierwszego stopnia, stacjonarne |
Czas trwania nauki | 7 sem. |
Język wykładowy | polski |
Uzyskiwany tytuł | inż. |
Czesne | 2 900 zł za semestr Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|---|
Wpisowe | 85 zł jeden raz lub 20 euro |
Wymagania kwalifikacyjne | Wykształcenie średnie (lub wyższe) Dokumenty kwalifikujące do przyjęcia na kurs są przyjmowane w następujących językach: polski. Często można uzyskać odpowiedni odpis ze swojej szkoły. Jeśli tak nie jest, będziesz potrzebować oficjalnych tłumaczeń wraz z poświadczonymi kopiami oryginału. If you are eligible for admission, you must submit a set of original paper documents in order to be accepted. |
---|
Wymagania językowe | polski Wymagana jest znajomość języka polskiego na poziomie co najmniej B2, poświadczona certyfikatem uznawanym przez uczelnię lub zdanym egzaminem wewnętrznym. |
---|
Inne wymagania | Szczególne wymagania dla kandydatów spoza UE: Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|
Więcej informacji |
---|
Przegląd
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka pozwalają zdobyć wiedzę w zakresie chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, sposobów ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego. Profil studiów zapewnia wykształcenie również w zakresie żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu. Zdobyta wiedza z zakresu ochrony środowiska może służyć przy projektowaniu nowych technologii, przyjaznych środowisku.
Struktura kierunku
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki , chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw maszynoznawstwa i grafiki inżynierskiej.
II rok
Podczas drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych.
III rok
Podczas trzeciego roku studiów studenci uzyskują wiedzę z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Poznają również zagadnienia z zakresu ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Ponadto realizowane są przedmioty inżynierskie, jak mechanizacja i automatyzacja oraz projektowanie technologiczne.
IV rok
Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu marketingu i rachunkowości. Ponadto przygotowują prace dyplomowe w wybranym przez siebie temacie.
W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych i zajęcia z wychowania fizycznego.
Możliwości zatrudnienia
Absolwent może podjąć pracę: w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego, zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii, laboratoriach badań żywności, wody, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, placówkach badawczych.