lic.ekonomia
Polska, Wrocław
Miejsce studiów | Polska, Wrocław |
---|---|
Typ | pierwszego stopnia, stacjonarne |
Czas trwania nauki | 6 sem. |
Język wykładowy | polski |
Uzyskiwany tytuł | lic. |
Czesne | 2 900 zł za semestr Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|---|
Wpisowe | 85 zł jeden raz lub 20 euro |
Wymagania kwalifikacyjne | Wykształcenie średnie (lub wyższe) Dokumenty kwalifikujące do przyjęcia na kurs są przyjmowane w następujących językach: polski. Często można uzyskać odpowiedni odpis ze swojej szkoły. Jeśli tak nie jest, będziesz potrzebować oficjalnych tłumaczeń wraz z poświadczonymi kopiami oryginału. If you are eligible for admission, you must submit a set of original paper documents in order to be accepted. |
---|
Wymagania językowe | polski Wymagana jest znajomość języka polskiego na poziomie co najmniej B2, poświadczona certyfikatem uznawanym przez uczelnię lub zdanym egzaminem wewnętrznym. |
---|
Inne wymagania | Szczególne wymagania dla kandydatów spoza UE: Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|
Więcej informacji |
---|
Przegląd
Student podczas studiów na kierunku EKONOMIA uzyskuje wiedzę z zakresu makroekonomii i mikroekonomii. Podczas kolejnych semestrów studiów student nabywa wiedzę z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem, organizacji i prowadzenia działalności gospodarczej, analizy finansowej przedsiębiorstwa oraz oceny projektów inwestycyjnych. Wiedzę ekonomiczną uzupełnia podstawowymi informacjami z zakresu szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej co w aspekcie tzw. bezpieczeństwa żywnościowego kraju sprawia, iż absolwent kierunku EKONOMIA staję się specjalistą potrafiącym zrozumieć procesy zachodzące w globalnej gospodarce żywnościowej.
Struktura kierunku
I rok
Na pierwszym roku student zapozna się z przedmiotami ogólno-akademickimi jak np. matematyka, przedmiot humanistyczny czy też podstawy prawa oraz podstawowymi przedmiotami z zakresu ekonomii tj. makro- i mikroekenomia, podstawy zarządzania, rachunkowość czy też ekonomika agrobiznesu.
II rok
Kolejny rok to zgłębianie wiedzy ekonomicznej na takich przedmiotach jak ekonometria, matematyka finansowa, logistyka czy też organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem. Z racji specyfiki Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego student ekonomii będzie miał podczas toku studiów zapoznać się z podstawowymi informacjami dotyczącymi produkcji rolniczej na przedmiotach: podstawy produkcji roślinnej, podstawy produkcji zwierzęcej, rolnictwo, a środowisko.
III rok
Trzeci rok to finalizowanie realizacji pracy dyplomowej, a także nabywanie przez studenta specjalistycznej wiedzy ekonomicznej na przedmiotach: obrót środkami produkcji w rolnictwie, międzynarodowe stosunki gospodarcze, zarządzanie strategiczne, rynki finansowe czy też metody oceny projektów inwestycyjnych.
Możliwości zatrudnienia
Absolwent studiów na kierunku ekonomia ma wszechstronną wiedzę związaną z gospodarowaniem zasobami finansowymi, ludzkimi i materialnymi, przeprowadzaniem analiz dostępnych lub tworzonych informacji. Kierunek studiów ma profil specjalistyczny ekonomiki gospodarki żywnościowej. Studenci tego kierunku uzyskują rozległą wiedzę ekonomiczną oraz umiejętności zastosowania matematyki, statystyki i informatyki do praktyki gospodarczej. Absolwenci są wyspecjalizowani w ekonomicznych zagadnieniach sektora gospodarki żywnościowej. Są przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych, instytucjach obsługi rolnictwa, agencjach rządowych, administracji gospodarczej, w organizacjach i instytucjach na stanowiskach operacyjnych w kraju i zagranicą, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.