lic.dietetyka
Polska, Wrocław
Miejsce studiów | Polska, Wrocław |
---|---|
Typ | pierwszego stopnia, stacjonarne |
Czas trwania nauki | 6 sem. |
Język wykładowy | polski |
Uzyskiwany tytuł | lic. |
Czesne | 2 900 zł za semestr Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|---|
Wpisowe | 85 zł jeden raz |
Wymagania kwalifikacyjne | Wykształcenie średnie (lub wyższe) Dokumenty kwalifikujące do przyjęcia na kurs są przyjmowane w następujących językach: polski. Często można uzyskać odpowiedni odpis ze swojej szkoły. Jeśli tak nie jest, będziesz potrzebować oficjalnych tłumaczeń wraz z poświadczonymi kopiami oryginału. If you are eligible for admission, you must submit a set of original paper documents in order to be accepted. Please submit your documents within the deadline. |
---|
Wymagania językowe | polski Wymagana jest znajomość języka polskiego na poziomie co najmniej B2, poświadczona certyfikatem uznawanym przez uczelnię lub zdanym egzaminem wewnętrznym. |
---|
Inne wymagania | Szczególne wymagania dla kandydatów spoza UE: Zwolnienie z opłaty za studia dla cudzoziemców- informacja TUTAJ |
---|
Więcej informacji |
---|
Przegląd
Studia na kierunku Dietetyka zapewniają wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia człowieka jak i jakości zdrowotnej żywności. Znajdujące się w programie studiów przedmioty pozwalają na zdobycie podstawowej wiedzy dotyczącej produkcji, a także przetwarzania żywności. Pozwalają również na zdobycie ogólnej wiedzy dotyczącej etapów produkcji, przechowywania, dystrybucji oraz wykorzystania żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
Przygotowują do pracy w różnych dziedzinach gospodarki związanych z żywieniem i żywnością, m.in. zakładach żywienia zbiorowego, jednostkach doradztwa żywieniowego, hotelarstwie, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, zakładach przemysłu spożywczego i gastronomii.
Struktura kierunku
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki, chemii nieorganicznej i organicznej, biologii komórki) oraz technologii informacyjnych i grafiki inżynierskiej.
II rok
W czasie drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzą z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności), a także przedmiotów obejmujących podstawową wiedzę o budowie i funkcjonowaniu organizmu człowieka z uwzględnieniem różnych stanów fizjologicznych, tj. fizjologia żywienia, podstawy anatomii człowieka. Zapoznają się z rolą i znaczeniem żywienia, wartości energetycznej składników odżywczych i innych składników bioaktywnych w produktach spożywczych dla prawidłowego funkcjonowaniu organizmu i dla zdrowia człowieka. Uzyskują ogólną wiedzę na temat błędów żywieniowych i ich skutków, poznają różne socjo-ekonomiczne uwarunkowania żywienia.
III rok
Przedmioty przewidziane w trzecim roku studiów dotyczą zakresu przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych, technologii gastronomicznej, żywności wzbogaconej i funkcjonalnym, a także podstaw dietetyki oraz planowania jadłospisów i receptur.
IV rok (semestr 7)
Podczas ostatniego semestru studiów licencjackich studenci realizują przedmioty z zakresu edukacji żywieniowej, psychologii odżywiania, obsługi konsumenta, a także podstaw hotelarstwa. Studenci opracowują ponadto indywidualne zadanie zaliczeniowe w wybranym przez siebie temacie.
W trakcie studiów, na III i IV roku, realizowane są również przedmioty z zakresu nauk społecznych, tj. zarządzanie jakością, marketing i ekonomika w zakładach żywienia zbiorowego, projektowanie takich zakładów, podstawy prawa żywnościowego oraz przedmioty humanistyczne, język obcy i zajęcia z wychowania fizycznego.
Możliwości zatrudnienia
Przygotowują do pracy w instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Pozwalają także podjąć indywidualną działalność ukierunkowaną na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem, promocję zdrowego żywienia i poradnictwo w tym zakresie.
czas środkowoeuropejski
czas środkowoeuropejski